Johan i korthet

Viktiga händelser

Hej. Johan här.

Jag tänkte berätta lite om mig själv. Håll i dig!


Den heta sommaren 1975 föddes jag på BB i Köping och levde mitt första år i en stuga i Torpa. Tomten var omgärdad av kohagar och jag låg ofta i skuggan under ett träd med ett gäng kor som nyfiket stod och vakade över mig.

Det fanns även en annan stolt väktare, labradoren Lufsen som såg mig som sin valp, några år efter min födsel var mina föräldrar Gunnar och Gunilla för första gången ute själva. Lufsen stod på tvären i dörrhålet reste ragg och lät inte barnvakten komma nära mig.

Lufsen och jag var bästa vänner.

Det sägs att vi präglas av de första upplevelserna i livet och jag är benägen att hålla med.

Jag älskar djur! Jag önskar jag kunde skriva alla djur men tyvärr gäller det i huvudsak endast djur där jag upplever att de har en personlighet. Att insekter är nödvändiga, det vet jag, men de kan hålla sig långt borta från mig.


Har jag tid när jag åker förbi en hage med kor, grisar, hästar, får eller andra söta varelser så stannar jag gärna för att säga hej. Det intressanta är att dessa djur som vanligtvis skyggar för främlingar verkar känna av mitt lugn och oftast kommer fram till mig. Jag är för övrigt grym på att härma chimpanser.


Färg och form är också ett starkt intresse och till vissa delar faktiskt mitt levebröd.

Det har berättats för mig att jag förvånansvärt tidigt uppvisade en stor talang för teckning och målning och under min uppväxt kunde jag försvinna hela dagar i en bild istället för att vara ute och leka med andra barn.

Jag ser linjer och former växa ut ur det mesta i vardagen. Till exempel just det här stycket text

vars profil i högerkant skulle kunna bli en knuten hand med pekande pekfinger.


Att slösa lite tid på fantasiritningar av drömhus eller affärslokaler är en skön hobby. Lika så att surfa runt på bomarknaden över hela världen och drömma mig bort.


Jag har under åren skrivit oräkneliga texter, poesi, sångtexter - vissa med melodi, berättelser och copys. Att bygga meningar med synonymer för att skapa fler alternativa betydelser är en njutning.


Jag har alltid gått min egen väg så det var tuffa år i skolan med mobbning och elände, det var först när mina föräldrar hittade en annons där musikskolans barnkör sökte nya sångare som jag hittade hem och fick ett nytt sätt att se på världen, ett år senare började jag även med teater och jag var fast. Efter det var musikskolan min vardag och vanliga skolan något ont jag var tvungen att genomlida på fritiden.


Moppe, så klart. Även folköl och ungdomsdisco, men under slutet av 80-talet och början på 90-talet var jag mest inne på gamla svartvita Nils Poppe och Charlie Chaplin filmer och musiken jag minns bäst är jazz, blues och swing från 20-, 30- & 40-talen. Louis Armstrong, Ella Fitzgerald och gänget underhöll mig samtidigt som neonfärgerna tog över världen.


Teaterlinjen på Södra Latins gymnasium var på den tiden tvåårig och allt gick väldigt fort. Jag hade flyttat hemifrån i samband med skolstarten och byggde mig en ny identitet med nya vänner. Det var second hand, vänsterrörelse och mysiga, kreativa thékvällar på söderfik som gällde.

Sen kom jag in på Performing art's School i Göteborg, en då relativt nystratad yrkesutbildning för musikalartister. Det var ett nytt liv i en ny värld fylld med smink, senaste modet och heta nätter på de coolaste inneställena. Jag var 18 år, trendig och såg äldre ut. Avenyn låg öppen.


Kariären tog fart när jag under skoltiden fick kontakt med Göteborgs Musikalkompani där jag gjorde tre produktioner. Efter det blev det en opera i Karlstad innan tre år i Spanien väntade.

Väl tillbaka i Sverige snubblade jag över en roll på Nöjesteatern i Malmö där jag också stannade i ytterligare två produktioner. Via en sommar i Vimmerby var jag tillbaka i Stockholm och samma lilla etta jag bott i under gymnasiet. Det var nu jag skapade min första showproduktion paralellt med jobb på Golden Hits.

Äventyret ledde in i en sverigeturne och sedan blev det 14 månader på en norsk kryssare.

Åter tillbaka i ettan som jag nu köpt och renoverat börjar en period av pendlande till en spännande tjej och jobb på Wallmans Malmö. Pendlandet avtar och Malmölivet tar över. Plötsligt är jag sambo, har kontorstjänst och bonusbarn på halvtid.


Våren 2008 kommer ett samtal. En produktion ska upp i Göteborg och de vill absolut att jag ska söka, vilket jag gör och jag får jobbet. Under hösten hittar min sambo en liten annons i tidningen där Vellinge komun söker entreprenör till nya Falsterbo Strandbad. Vi hade länge drömt om ett eget ställe, ett hål i väggen till att börja med, så vi skickade in en affärsplan och sent på kvällen den åttonde december ringde de - vi var med krog.

Våren 2009 var en av de mest krävande perioder jag upplevt. En roll i en krogshow, körlektioner och uppstart av en stor anläggning. Vi öppnade med pompa och ståt den sjätte juni 2009.

Företaget jag ägde tillsammans med Cecilia Richter hette

WR event AB. Dess huvudsakliga uppgift var att driva restaurang, nattklubb och konferensanläggningen Falsterbo Strandbad. 


Byggnaden är en arkitektonisk skulptur som inrymmer näst intill obegränsade möjligheter. Vi levererade dagligen lunch till äldrebonden och inhyste obeskrivligt många olika arrangemang. Här är ett axplock: bröllop, begravning, auktion, konfirmation, opera, fars, skolteater, dansföreställning, ordensittning, nattklubb, modefotografering, musikvideoinspelning, välgörenhetsgala, restaurang, konferens, massvaccination, barnkalas ... ... listan kan göras hur lång som helst.

Detta var ett lärorikt äventyr som vi nu lämnat bakom oss.I Falsterbo lever vi ett nytt liv igen. Med villa och företag. Jag har körkort och bil och är plötsligt någon form av typ plastpappa till Cissis son som tidigare bott varannan vecka hos sin riktiga far. Jag jobbar med marknad, grafisk formgivning, koncept, inredning och allmänt underhåll. Det är ett stort äventyr med aldrig upphörande nya situationer och lösningar.

Då och då får jag tillfälle att komma upp på scen vilket jag njuter till fullo av men denna del av mitt liv som är min luft fick stå åt sidan under företagets uppstartsår.

Hösten -12 till våren -13 pendlade jag varje helg till Göteborg där jag medverkade som sångare & konferensier i en krogshow på temat 70-tal.


STATIONEN i Skanör

I bland sker saker mycket snabbt! Detta var ett sådant tillfälle.

Under maj månad 2014 fick vi ett tips om en attraktiv lokal som snart skulle bli ledig, vi högg direkt!


Cecilia och jag började samarbeta med Tore & Monica Smith och tillsammans skapade vi B 10 i Skanör AB. Dess uppgift är att i huvudsak bedriva café- & restaurangverksamhet i det gamla stationshuset mitt på Bäckatorget i Skanör, under namnet STATIONEN i Skanör


Verksamheten öppnade under namnet [BÄCKAS] den 4:e juli 2014, 10 dygn efter att vi fått nycklarna och 110 år, 1 månad & 16 dagar efter att stationshuset invigdes den 18:e maj 1904.

Vi höll öppet över sommarsäsongen och sedan var det dags för totalrenovering och bygge av ett fullgott restaurangkök och allt annat som behövs för att bedriva restaurang.


STATIONEN öppnade den 5:e maj 2016 och är en mysig och familjevänlig kvarterskrog och café där du hela dagen kan avnjuta klassiska pubrätter skapade från grunden av våra eminenta kockar. Eller kom förbi för en kopp kaffe bryggd på färskmalda bönor, ett gott thé eller någon av våra specialkomponerade drinkar.
HANTVERKSGÅRDEN i Vellinge

Vi fick ett samtal under hösten 2014.

Det hela slutade med ett ställe till, HANTVERKSGÅRDEN i Vellinge


Ett stenkast från Vellinge centrum finns denna idyll inbäddad i naturlig miljö. Vår, sommar, höst eller vinter – alla årstider har sin charm i samspråk med det vackra huset.


Hantverksgården är en välbokad och uppskattad samlingslokal för både fest, möten och konferens.

Vi erbjuder full restaurangservice och bar men alkoholen tas med av er.

 

Har du gjort ett besök hos oss så tror vi att du vill komma tillbaka.

Tillsammans med våra gäster skapar vi ett personligt möte som leder till minnesvärda arrangemang.

Varje tillfälle blir unikt - till vardags eller till fest!

Under 2015 var jag kontrakterad som artist för resebolaget Thomas Cook och spenderade maj till oktober i Cala Bona på Mallorca, det var ljuvligt och jag saknar dagligen medelhavslivet.

Väl tillbaka i Sverige fortsatte mina uppdrag inom B10 där jag i huvudsak jobbade som kock och med marknadsföring.

Det var två fantastiska år och att få se min vision växa till succé var en dröm som blev sann.


När hösten 2017 kom kände jag att det var dags att hitta på något nytt igen, lade ut några krokar och fick ett erbjudande från Show Production Service AB i Kalmar där jag under en tid var anställd som eventtekniker.


Mitt delägarskap i B10 avslutas och jag önskar dem all lycka till med Stationen och Hantverksgården i framtiden.


Under 2019 och 2020 arbetar jag som assistent inom kylteknik.

Jag lär mig mycket om installation av, framför allt, luft/luft värmepumpar men även om agregat i kylrum, el och vvs med mera.


När 2020 lider mot sitt slut är det dags igen.

Jag byter skiftnycklar och skruvdragare mot kockpincett och elvisp och kliver in i köket på ICA TOPPEN i Höllviken.

Det är dags för ännu ett nytt kapitel.Tack för din tid!

Johan

2009 nya Falsterbo Strandbad öppnar

 

2002 skapar jag min första showproduktion


2000 jag flyttar tillbaka till Sverige


1993 börjar jag på Performing art's School


1991 börjar jag teaterlinjen på gymnasiet


1983 hittar jag sången

Inspiration

De två som på riktigt är orsaken till mitt yrkesval är Charlie Chaplin och Nils PoppeAv alla artister jag inspirerats mest av i vuxen ålder är Robbie Williams en av de viktigasteFör att på riktigt förstå att uppskatta ljuset till fullo krävs mörkerSalvador Dalí - hans sätt att se världen tror jag är gränslösRaserade fyrkanter. När du tänkt klart, tänk då en gång till från andra hållet